dag 1 tot 6
Door: etienne
Blijf op de hoogte en volg Etienne & Pascal
14 Februari 2009 | Marokko, Rabat
Begin stand Km in bakel 230467.
Het is nu 8.05. We hebben net onze eerste officiele stop gehad. Effe getankt. 120 liter en 114 euro. Lekker goedkoop. =D. mar hoe begon de dag, Etienne is om 8 uur vanmorgen vertrokken uit schinnen, in de bus, onze bus. Zijn moeder (Marjo)heeft voor het laatst met de bus meegereden. Om half 9 bij Pascal Thuis. Iedereen was op tijd, behalve de leraren, dat beloofd nog wat voor de reis. Om kwart over 9 vertrokken, op naar bakel. Rond kwart over 10 aangekomen in bakel, daar de laatste brieving en wat eten ontvangen, en echt de allllllleeerr laatste stickers op de auto’s geplakt. Toen mochten we over de trailer rijden, jeej. Het was nogalstijl maar gelukkig is het gelukt, ook bij bas met zijn unimog. Toen het vertrek naar maastricht. Rond de klok van 14h aangekomen, en WOW WOW wat een mega mensen massa echt helemaal geweldig. Toen kwma voor ons het echte afscheidnemen. En dat valt toch wel zwaar na veel gekus geknuffel en veel tranen in de auto gestapt en gaan rijden. Richting Frankrijk.
Na het vertrek uit Maastricht zijn we in een stuk doorgereden naar thonnance les moulins.
Met een tussenstop in luxembourg om de benzine tanks goed vol te gooien waar anders kun je nog tanken voor 0,95 cent per liter :).
Na deze stop zijn we onze weg vervolgt…
Team Desert barons ! team desert Barons! Stop stop ! Unimog heeft een klapband. ( 19.05 )
Wij als kopgroep rijden vooraan maar wat er in het donker achter ons gebeurt kunnen wij niet zien.
We lagen al 500 meter verder en we konden niet gaan terug rijden over de vluchtstrook. Eerste afslag eraf gegaan en een veilige plek gezocht om te wachten op de rest van de teams, een kwartier later kregen we eindelijk weer contact via het bakkie dat alles in orde was en we onze weg konden vervolgen op de snelweg. Nadat we allen weer bij elkaar waren en weer goed op weg waren was het een dik kwartier laten. ( toch wel knap in een kwartier tijd een wiel omleggen op de vluchtstrook )
En we konden weer verder… tot dat team Fast ( slow at that moment ) Rocky een klein motor probleem kreeg en de motor stilviel. Gelukkig was dit ook zo verholpen en ging de nog 2 uur durende reis naar les moulins verder. Rondt de klok van 9 uur zijn we aangekomen op de eerste overnachtingplaats. Nadat we onze huisjes toegewezen gekregen hebben en de spullen hadden gepakt om te overnachten zijn we gaan dineren. 3 gangen nog wel en het was nog goed te eten ook:). We konden zelfs nog even naar sbs 6 kijken want die ochtend was er in bakel een camera team geweest die verschillende auto’s en mensen gefilmd heeft en Ook Ons Bussie !! wij weer blij en ik hoop onze sponsoren ook.
Hierna nog het nagerecht gegeten en voor team the driving dutchmen een 10 Amp zekering gezocht.
Hoe gaan we morgen rijden zei ik nadat we een glas champagne en de andere een fles bier ophadden, ja gewoon over de weg ( wim ) lijkt me een goed idee. Welke weg? Ja laten we dat maar eens bekijken, na een half uurtje kaart kijken en overleggen waren we erover uit. Eerst richting troyes, dan door naar orleans, via blois naar tours en piotiers, naar niort en la rochelle naar bordeaux tot een bayonne
Dag 2 maandag 9 februari
Vanochtend vroeg opgestaan om 20 voor 7 op precies te zijn. De spullen uit het huisje gehaald en de auto weer ingeladen. Lekker ontbeten met stokbrood en crackers, met lekkere jam en zoetbeleg.
Aan de receptie betaald voor de overnachting en alle drank die er de eerste avond genuttigd is en ons klaargemaakt om te gaan vertrekken…
Waar blijft bas nu weer, ja die is nog ff vragen waar hij een nieuwe band kan krijgen en dan moeten we daar eerst langsrijden. Ligt toch op de route. Nadat bas de route gekregen had konden we onze reis vervolgen. Temperatuur vanmorgen was 0,3 graden en er lag zelfs sneeuw :). Om 8.37 gingen we rijden met op de teller van de auto precies 231000 km. Na een kwartiertje gereden te hebben kwamen we bij de garage waar ze bas naartoe gedirigeerd hadden, maar deze was nog gesloten en we moesten nog ongeveer diex minuten ( 10 minuten ) wachten. En inderdaad na deze tijd waren ze open maar ze konden ons niet aan een nieuwe band voor bas helpen. Helaas pech gehad na een kort overlegt hebben we besloten toch maar gewoon verder te rijden en iedereen de ogen open te houden voor een bedrijf met banden.
Het ging niet zo lekker als wij gehoopt hadden. De Unimog ging niet zo lekker de bergen op als gister en de gemiddelde snelheid ging ver omlaag. Stapvoets rijden op de snelweg (A5 richting Troyes tol) en vrachtwagens die voorbij vliegen als formule 1 auto’s.. ( moeten we zo tot aan banjul komen…?) Na wat geroep heen en weer over de walkie talkies zijn we bij het eerst volgende tankstation gestopt om te kijken wat er met de unimog aan de hand was.
(11.08) bas weer problemen, unimog wilt niet meer verder…
Oscar schiet bas en cliff al gelijk weer te hulp en gaat op onderzoek uit. Alle zekeringen zijn in orde en de bobine is ook niet het probleem, (Oscar ) nou controleer die contactpunten nog maar eens want die kunnen nog al eens verspringen tijdens zo’n lange rit, zo gezegd zo gedaan en bas gaat aan het werk. Een Test rit ter controle en alles is weer op orde, hopelijk gaat de reis nu weer op een normale snelheid en halen we zuid Spanje nog op het juiste tijdstip.
Vertrek tijd 12.00 Km stand 231137
Na 3 kwartier rijden begon de unimog van bas en cliff weer te roken, na controle bleek dat de rotor van de ontsteking niet goed vast zat en versprong waardoor het vermogen weg viel en de snelheid weer eruit ging. We hebben nu regen en de tempertuur is zo’n 5,5 0C.
Km stand 231199. Tijd 13.05
We hebben via de vader van bas een adres gekregen in Chateauroux waar we misschien een nieuwe band kunnen krijgen voor de unimog, daar gaan we nu een tussen stop maken en hopelijk kunnen we daarna toch nog tot Toulouse komen… ja je leest het goed de route is weer veranderd. We gaan nu van Orleans naar Chateauroux en verder naar Lomoges, Cahors, Montauban en door naar Toulouse.
Pascal en ik vermaken ons goed en zijn van alles voorzien om de andere te helpen en leiden deze groep over de wegen als mobiel trefcentrum voor alle problemen die zich voordoen, wij kunnen contact leggen met alle andere teams via ons bakkie en twee walkie talkies wat toch wel erg gemakkelijk blijkt.
13.31 weer probleem met de unimog ontsteking stond weer verkeerd.
Vertrek tijdstip 14.00 Km stand 231230
Nou wat een dag vandaag, bas bleef maar problemen hebben mijn zijn unimog, blijkt het waarschijnlijk toch zo te zijn dat de carburateur bevriest door de kou en de regen.
Daar een aantal keren voor moeten stoppen nog en voor een probleem met de ruitenwissers van de driving dutchmen. Het is nu 10 voor 5 en de km stand is 231420… reken het maar ff uit weet wel gemiddelde gereden en afgelegde weg per uur enz.
Maar goed nu lijkt alles verder goed te gaan en rijden nu weer goed door. Auto lijkt ook steeds zuiniger te gaan rijden wat wij natuurlijk heel erg leuk vinden:)
Zo meteen miss nog meer…
Ja er is nog meer. Om half 6 eens top gemaakt op verzoek van de Drivingdutchmen. Ze moesten tanken. Na veel te lang gewacht te hebben toch besloten te gaan eten in het plaatselijke goudmijntje, jeetje wat een prijzen, 32 euro voor 1 portie lasange en 1 portie friet met vis en salades en drinken. Maargoed. Onder het eten besloten dat bas en cliff samen met ons vooruit rijden om de banden te gaan halen voor de unimog. Het was nog 70 kilometer rijden. Dus de unimog plank gas onder leiding van onze L300. Pascal heeft onderweg nog gebeld met de eigenaar van de bandenzaak, en echt, hij heeft al zijn emoties enzijn best gedaan, maar helaas de fransen zijn te koppig. Helaas geen banden dus. Even overleg gehad met de anderen en afgesproken om bijna elkaar te komen bij een Total tankstation Des mille e tanges. Na wat kort overleg besloten dat we niet doorrijden tot Toulouse. Maar een stukje verder rijden op zoek naar een Camping/Hotel.
Het hotel hebben we gevonden, s avonds nog even aan de bar wat gedronken. Goedkoop is anders maargoed. Nog even snel gedoucht en toen gaan slapen. Laatste stand van de kilometer teller was 231565 Km
dag 3 Dinsdag 10 februari
Rond de klok van half 7 opgestaan. Temperatuur buiten 5,4 0 C onze spullen gepakt en naar buiten gegaan. Gisteravond laat nog ontdekt dat onze koplamp rechtsvoor kapot was, dus hebben we die nog even snel vervangen. Bas heeft voor ons nog een thermoskan met warm water gemaakt(waarvoor onze dank). Toen rondt de klok van half 8 na het ontbijt in de auto, gaan rijden. richting Toulouse begin Kilometerstand 231637 Km. SJIT, wij dachten dat we rond de 200 km van Toulouse afzaten, maar dat waren er dus 300. Nou, vooruit dan maar. Volle gas maar weer ( voor Bas &Cliff). Ohohohoh we gaan weer met 20km de berg op, dat klopt niet. Zwaailichten aan, alarmlichten aan en de vluchtstrook op. Tot aan de volgende afrit. Het klepje wat gister gemonteerd was dat ervoor zorgt dat de carburateur van unimog niet bevriest was dus weer weg. Dus de carburateur van de Unimog was weer bevroren. Na een 15 min stilgestaan te hebben is dit gefikst. Dit was allemaal rondt de klok van 8 uur. Toen weer de snelweg op. We rijden nog geen 15 in en we staan in de file. 2 ongelukken vlak achter elkaar gebeurd. Na de file rijden we weer verder, met veel ge-ouw-hoer over de walkie talky’s en bakkie.
Om 10.30 zijn we gaan tanken en was de kilometer stand 231783 Km daar hebben we voor 60 euro getankt en de prijs per liter was €1,21. Aantal liter getankt, 49,58L.
We hadden van the driving dutchmen een usb stick met bijna 2000 nummers erop in bruikleen gekregen en hier waren we erg blij mee want we waren al uitgeluisterd van de paar cd’s die we bij ons hebben. Niet veel langer erna begon pascal vollop mee te zingen ( echt uit volle borst ) : O…
Dat was erg leuk want zo vaak had ik dat nog niet meegemaakt en de sfeer in de auto ging erop vooruit, en zelfs ik begon weer mee te zingen.
Om 12 uur was het alweer zover, bas kwam weer niet vooruit. Eerst dachten we dat het aan bas lag maar dit was niet het geval het klepje was weer los en moest weer vastgezet worden. Deze x met dik lasdraad. Een kwartier later gingen we alweer op weg. Met een kilometerstand van 231913 Km.
De tol die we moesten betalen bedroeg €2,40 en de temperatuur was op dat moment 9,5oC.
Om 13:23 zijn we weer gaan tanken deze x voor €1,24 per liter en voor 34 liter wat een totaal van 42,21 euro bedroeg.
Om 14:45 bas weer in de problemen met het beruchte klepje.
Dit was zo verholpen en konden al snel weer verder rijden bij een kilometerstand van 232041 Km.
Toulouse waren we al gepasseerd en gingen nu richting de Pyreneeën de eerst sneeuw begon al te vallen om 15:32 bij een temperatuur van -0,2oC, ook hier moesten we weer tol betalen om te mogen rijden en dit kwam uit op €6,40 hier kregen we echt extreem veel sneeuw en moesten we zelfs in de 4x4 laag schakelen om tot de 2000 meter hoogte te komen wat echt een adembenemend gezicht was, na de lange klim kwam er een tunnel die ons tot aan Spanje zou leiden, hier was het lang niet zo besneeuwd als aan de andere kant in Frankrijk. En konden we gaan beginnen aan de afdaling. Maar eerst nog even tanken zodat we een flink stuk konden opschieten om zover mogelijk te kunnen komen. Hier betaalde we €68,- voor 75 liter ! €0,90 cent per liter bij een kilometerstand van 2334154 Km. Na het tanken zijn we inderdaad flink gaan doorrijden en het begon al langzaamaan donkerder en donkerder te worden. Om 21.54 hebben wij een tankstation gevonden in Spanje om te overleggen hoe lang we nog door zouden rijden en wat de mogelijkheden waren. Hier hebben wij voor €5,60 getankt meer kon niet omdat het tankstation om 22.00 (Km 232354 ) zou sluiten en niet nog even 5 auto’s compleet wou voltanken, waarschijnlijk had hij z’n dag opbrengst al binnen voor die dag. Hij was een beetje boos en wou niet overleggen en sprak geen woord Engels. Dus zat er niets anders op dan maar gewoon door te rijden tot een volgende tank en stop plaats.
Om 22.00 ( Km 232391 ) vonden wij deze en hebben we voor €30,- getankt en voor €10,60 aan broodjes en drinken gekocht. Madrid was de plaats waar we die avond een hotel zouden hebben, deze kregen we door via Jan Huizinga, hij zou zorgen dat er genoeg slaapplaatsen zouden zijn voor ons allemaal. Na het tanken en het eten van onze broodjes zijn we onze weg vervolgt naar Madrid, nog geen half uur later kregen we via Oscar te horen dat jan en zijn teamgenoten hadden besloten om de nacht door te rijden tot aan Sotogrande om de achterstand die zei hadden door de langzamere auto van de broeders bij te halen. Dit vonden wijzelf ook wel een goed idee omdat we anders niet op tijd bij het hotel aan zouden komen en miss zelfs de boot zouden missen. Na een rondvraag bij alle teams met de vraag of iedereen het ermee eens was om ook tot aan Sotogrande door te rijden is het besluit genomen dat ook wij zouden doorhouwen en om het 1,5 uur van de bestuurder te wisselen met een korte stop van maximaal 10minuten. Sotogrande was nu nog zeker meer dan 9 uur verder op de tomtom. Maar dit is zonder pauze en met de gegeven snelheden welke wij niet kunnen rijden. De max snelheid is nu 80 Km/h omdat de banden van de unimog een hogere snelheid niet blijken aan te kunnen en een band al flinke scheuren in de wang heeft. Het besluit om door te rijden tot Sotogrande was om 23.12 pascal zit achter het stuur en de temperatuur is nu 4,1oc.
Nu in totaal al meer dan 16 uur wakker! En nog veel meer uren te gaan. ( totaal uiteindelijk 39 uur ).
Dag 4 woensdag 11 Februari
Om 00:31 neemt Etienne het stuur over bij een Km stand van 232521 en een temperatuur van 3,4oc.
Om 01:57 neemt Pascal het stuur weer over bij een Km stand van 232625 en een temperatuur van 2,4oc. Vertrek om 02:05.
Om 03:35 neemt Etienne het stuur weer over bij Km stand van 232738 en een temperatuur van 4,3oc. hier tanken we voor €45,- 47 liter dus voor €0,93€/L totaal afgelegde kilometers vandaag tot hier is 1283 Km.
Weer 273 Km verder hebben we de volgende stop bij een tankstation zo’n 260 Km van Sotogrande. Hier nemen wij een hele lange pauze en zorgen dat we allemaal voldoende eten om weer extra energie te krijgen voor de rit die ons nog wachten. Na een heerlijk ( niet dus ) broodje met omelet en een kop thee voor etienne en pascal een broodje met warme ham en een koffie, wat samen €10,10 kosten zijn we op de parkeerplaats gezamenlijk de auto’s gaan nakijken. De 2e accu die we aangesloten hadden in de auto wou niet meer bijladen en we konden het probleem zelf niet vinden. Maar met de hulp van super technicus Oscar was het probleem snel verholpen. Wat was nu het probleem…. Nou de plus kabel zat wel op de accu maar blijkbaar net 2 cm van een hele goede plus af die van de dynamo afkomt na het omleggen van deze kabel was het probleem verholpen en kunnen we gelukkig weer gebruik maken van de omvormer om alle acuu’s vol te houden en zodat ik weer lekker verder kan typen op de laptop voor het dagboek :).
Om 15:19 bij een Km stand van 233150 zijn we weer opweg en krijgen we weer problemen met de banden van de unimog. Ze zien er slecht uit en de snelheid wordt omlaag gebracht naar 65 tot 70 Km/h. vanaf dit punt hebben we weer zeker een 3 uur stilgestaan omdat de unimog problemen kreeg met de banden en wij konden niets anders dan wachten op een veilige plek langs de autobaan. En wie komen we daar tegen een ander team met de camera auto van de familie sanders die the driving dutchmen zo nu en dan interviewen, we kregen contact via het bakkie en zijn eindelijk bij hen gaan staan om samen te wachten op de unimog, wim en Oscar. Via het bakkie kregen we het bericht dat zei de verkeerde afslag genomen hadden en nu een weg naar ons probeerde te vinden wat daar niet al te gemakkelijk is. Na eenbeld tijdje zagen we ze langskomen op de snelweg en hebben wij ze weer bijgehaald en onze weg vervolgt. Op naar het hotel dan maar alleen waar is het hotel !! las camelias invoeren op de tom tom en rijden maar zou je verwachten… maar dan kom je uit bij een rotonde waar verder niets is en dan heb je de bestemming berijkt…. Na een half uur zoeken tot de ergernis van team Rocky hebben we jan maar gebeld om te vragen waar het lag en die loodste ons via de telefoon naar het hotel. Zou rondt een uur of 8 geweest zijn dat we daar aankwamen. De kilometerstand zal nu ongeveer 233400 zijn geweest. Na het inchecken bij het hotel kregen we kamer 155 extra groot met bubbelbad ! 2 x 2 persoons bed en tv en zelfs afstands bestuurbaar airco.
Geweldig wat wil je nog meer! En dat voor €65,-.
Na het eten van friet met entrequete ( zo schrijf je dat toch hé?) en mijn eerste pils van deze reis hebben we afgerekend voor het eten €45,-. En zijn we ons gaan inschrijven voor de boot, tickets kopen was €125,-…. En dat voor 3 kwartier varen maar goed we willen naar marokko !
We zijn nu al een hele tijd wakker zonder ons te verzorgen of echt goede slaap, ik Etienne heb het bad laten vollopen alle apparatuur aan de laders gelegd nog wat bij getypt in het dagboek en daarna een bubbelbad gepakt met ietsje teveel schuim ! hele badkamer vol met schuim achja wordt wel opgeruimd morgen… pascal had hetzelfde ondanks mijn waarschuwingen mja wordt wel opgeruimd:).bedtijd !! eindelijk heerlijk zo’n groot bed voor je alleen
Dag 5 Donderdag 12 februari
Pascal ! Volgens mij hebben we ons verslapen ! hoe laat is het ! kwart over 7 ! damn ! schiet op pak je spullen alles wat je ziet wat van ons is meenemen !
We zouden eigenlijk om 7 uur klaar moeten zijn en in de rij gestaan hebben om gezamenlijk richting de haven te gaan. Alleen door de coma waar wij in lagen hebben we de wekker niet gehoord en moesten we ons enorm haasten om hopelijk toch nog op tijd te zijn om gezamenlijk naar de haven te rijden. Binnen 5 minuten waren we aangekleed en alle spullen gepakt. Niet lang erna zaten we in de auto en konden we toch nog aansluiten in de rij. Fieuw! wat een geluk, de ergste gedachten gingen al door mijn hoofd, wat als ze al weg zijn, hoe komen we bij de haven, waar is de haven, wanneer gaat de volgende boot… je kent het wel. Rondt half 8 ging de karavaan rijden richting de haven, bijna alle auto’s gingen met de eerste veerboot mee. Paar teams namen een boot later omdat het bij de douane anders toch te druk werd. Bij de haven aangekomen kregen we kleine controles en reed het busje de laatste meters op Europese bodem. De bootreis was maar 45 minuten en die tijd hebben we gebruikt om iets te eten jezelf nog te verzorgen en de route door Marokko te bepalen. Op de boot hebben we een chocolade koek gegeten en Etienne voor de eerste keer een kop koffie ( ja miss leer ik toch nog koffie te drinken) op de boot nog een paar mooie foto’s laten maken door Gislaine en een beetje gerelaxt. Om 10 uur kwamen we aan in Tanger volgens de Spanjaarden nog Spaans grondgebied. De temperatuur in Tanger was om 10 uur was 190c heerlijk.
10:15 hebben we voor Marokko getankt nog voor maar €64 cent per liter ! dus hebben we 109 liter getankt voor maar €71,- de Km stand hier was 233430.
10:52 we rijden verder richting Tetouan en dus ook de douane waar we vol spanning op gewacht hebben. Daar aangekomen komen verschillende mensen naar je auto gelopen om je te helpen met het invullen van de formulieren, natuurlijk in de hoop dat je ze erna ook iets van fooi geeft. Dat is gebruikelijk aan de grens en bij elk loket geef je iets van kleingeld dan heb je veel minder kans op problemen en doen ze nergens zo moeilijk over. Eerste loket ga je naartoe voor je persoonsbewijzen en krijg je 2 stempels in je paspoort, hiervoor hadden we al een formulier gekregen zodat de doorstroom iets sneller zou gaan. 2e loket is voor de autopapieren, hier krijg je een formulier van goedkeuring en registratie op de juiste naam enz… dit heeft totaal zo’n 1 uur en 3 kwartier geduurd voor iedereen van ons team erdoor was. Daarna zijn we tot 1 Km na de grens doorgereden en daar een gezamenlijke stop te maken en heb ik Etienne me zomerse kleding aangetrokken want de temperatuur zat ver boven de 30 graden die dag. ( nu ik dit typ zit ik al een dag verder in Marokko en zitten we in de sneeuw bij 4,2 graden tijdstip 17:37 Marokko tijd )
Vanuit daar zijn we verder gereden naar chefchaoun daar waren we rondt de klok van half 6 en hier woont familie van Bidal daar hebben we eerst iets gedronken in het café van zijn familie. En daarna zijn we door het dorp gelopen om de verschillenden winkels te bekijken, hier zijn we geld wisselen en een tijd staan onderhandelen met een lokale verkoper van schapen wollen jassen waar we er uiteindelijk in totaal 6 gekocht hebben . ook nog een Marokkaanse simkaart gekocht met beltegoed wat na 2 gesprekken naar Nederland al op was. Mja we zijn nu wel goedkoop bereikbaar.
In dit dorp is ook een camping waar we deze avond overnacht hebben, en voor de eerste x zelf gekookt lekkere Bami goreng, met prei soep. Na de afwas hebben we gezellig met de andere team genoten onder de luifel gezeten en hebben verschillende personen geprobeerd een kampvuur te maken wat uiteindelijk niet echt goed gelukt is. Maar ondanks alles vonden pascal en ik het enorm gezellig :)
Dag 6 vrijdag 13 februari 2009
Werd vanmorgen gewekt door pascal met de geur van gebakken ei met kaas op brood, heerlijk zo opstaan. Zelfs het warm water was al klaar om thee te maken. Na het inpakken van de tentjes… 2 seconden uit ja dat wel maar een kwartier opvouw werk, en de luifel, tafel, stoelen enz enz enz
Waren we klaar voor vertrek 8 uur was de afspraak. Km stand is nu 233545 en 13oc. Maar de team genoten hebben zich zeer snel aangepast aan de omgeving en de mensen hier en deden alles op hun dooie gemakje en waren 20 minuten later klaar dan afgesproken. Tot ergernis van veel andere die wel netjes conform afspraak klaar stonden. Maar goed hierna zijn we nog het dorp ingegaan om verschillende artikelen aan te schaffen zoals heerlijke broodjes van de verse bakken en voor andere nog opwaardeer kaarten voor de telefoon. Bilal wist nog een mooie plek in de omgeving om vers gletsjer water te pakken en daar de waterkannen en de bidons mee te vullen. Heerlijk koud en een lekkere zachte smaak. 09:15 Wim en Oscar hebben problemen met de auto, doet niets meer en wilt ook niet meer, binnen een kwartier was het probleem gevonden. Het relais van het alarm systeem was de probleem veroorzaker dit opgelost en we konden weer rijden.
Doorgereden tot aan fes wat echt een geweldig mooie stad is. Waar je niet meer door hebt dat je in Marokko bent omdat je hier bijna alles luxe is wat je voor de rest weinig ziet, hier rijden de Porsche’s en dikke mercedessen weer langs en auto’s die je hier nooit zou verwachten. Hier hebben we ook lekker middag gegeten bij de Mac Donald’s echt heerlijk zo’n big tasty met friet en coca cola
het is inmiddels half 6 en is nu bijna compleet donker we zijn op weg naar een slaapplaats naar een voor ons nog onbekende plaats.
heb al jullie berichten gelezen...dankjewel voor alles
14 Februari 2009 - 13:42
Nicolle & Mama :
Erg leuk om te lezen! Knap hoe jullie het bijgehouden hebben!
Succes weer verder.
Kus,
Nicolle en Mama (Marjo..) -
14 Februari 2009 - 14:55
Jos Janssen (Leraar):
Ik hoop dat jullie in Afrika minder problemen krijgen!
Groetjes aan iedereen -
14 Februari 2009 - 14:58
Michel Penders:
Ziet erg allemaal erg gaaf uit!
Succes verder!
14 Februari 2009 - 15:57
Nick:
supper zo..'t gaat goed.
volhouden..Astelepasta
gr.Nick
14 Februari 2009 - 18:26
Jan:
Geweldig verhaal van de voorbije dagen. Ik kan het me soms heel goed voorstellen in welke situaties jullie verkeren. Maar supertop jullie vindingrijkheid bij het oplossen van problemen. Trouwens Nick ( is eigenlijk Nico) wil wel een volgende reis meemaken ,zo heeft hij gisterenavond op het feest van Emiel (50 jaar!!!, en broer van Nico) te kennen gegeven. Goede reis verder en keep on smiling. Groetjes -
14 Februari 2009 - 20:17
Ingmar:
Kijk... Dat is nog eens een reisverslag!
Leuk om te lezen hoe jullie reis verloopt.
Succes!
Grtz, Ingmar -
15 Februari 2009 - 08:30
Annemiek:
wat leuk, al die verhalen! :) week 1 zit alweer op, en ik wens jullie veel succes voor het verdere verloop van de reis!
gr. Annemiek -
15 Februari 2009 - 13:26
Joost:
Etienne en Pascal veel succes en heb jij mijn oude L300 al zien rijden?
Moet daar ergens zijn.
Hebben jullie al veel gefilmd? -
15 Februari 2009 - 14:40
Stefanie Zus Etienne:
ey ey wat een verslag.. wel leuk om zo door te lezen en alles te lezen wat jullie tot nu toe al mee gemaakt hebben.
ik lees ook dat jullie er veel lol in hebben en veel heel veel plezier!!
ik hoop snel weer van jullie te horen mis j wel hoor
hele dikke kus en veel groetjes van Stefanie Tristan Kees en Ida -
16 Februari 2009 - 06:59
Jacques:
Leuk verhaal tot nu toe, en laten we hopen dat het zo blijft.
Ik wens jullie veel succes voor de rest van de reis!
En kom gezond terug.
groetjes Jacques.
16 Februari 2009 - 10:19
Jacqueline:
Hallo Etienne en Pascal!
Heel leuk om je verslag te lezen. Ook leuk om te vergelijken met Jespers verslag. Accenten liggen net weer iets anders. Heb je verslag helemaal aan mijn ouders voorgelezen. Pa wilde graag meer weten over het eten...
Heel lieve groeten
Jacqueline
(moeder van Jesper) -
16 Februari 2009 - 17:48
Frits + Miriam Bogie:
Hoi Pascal en Etienne
Leuk om jullie belevenissen te lezen. Lijkt ons echt indrukwekkend om op deze wijze naar zo'n ver land te gaan.
Maar hierdoor misten we zaterdag bij de Plekbòkse wel de tuba-solist bij Gaas. Maar ook dat is, zoals ook jullie technische probleempjes, goed opgelost.
Dus ook aan jullie, geaf gaas en zorg dat je weer behouden terugkeert.
groetjes oet Buchte
Miriam & Frits -
16 Februari 2009 - 18:03
Simone:
Waaw, wat een verhaal! Het duurde even voordat ik het helemaal gelezen had, maar jullie schrijven erg leuk! Ik zie dat meer mensen van jullie verhalen genieten. Echt super! :D Héél veel plezier en succes met wat nog allemaal komen gaat!! Liefs, Simone -
17 Februari 2009 - 05:49
Thon:
Prachtig verslag en wat een avonturen!
Ik ben zelf in 1981 met de auto naar Marokko geweest en lees dus je verhalen met veel plezier.
succes met de verdere reis en hopelijk met minder technische problemen. -
17 Februari 2009 - 14:21
Rodney:
Man dat is een stuk om te lezen. Maar zo te horen is het gezellig daar en kijken julie je de ogen uit:D veel plezier groetjes rodney vanuit the place to be limburg :P -
17 Februari 2009 - 21:49
Gilbert(neef V Bart):
sjiek verslag
keep them rollin'
en ...probeer eens een lekkere marrokaanse thee
salaam -
18 Februari 2009 - 12:15
Oma Marie EnLiesbeth:
Wij hebben het een en ander gelezen van jullie reisverslag. Heel erg leuk en al veeeeeeel te vertellen. Oma is dus nu bij mij in IJsselstein. En vond het leuk om dit zo op de pc te kunnen volgen. Wij wensen jullie een hele goede reis en veel sterkte straks in de Sahara.
Tot ziens OmaRie Liesbeth Henry Ricardo Elise Giovanni en Enrico -
18 Februari 2009 - 16:47
Rick Manders:
Heey jonges.
Heb het verhaal gelezen, super!!!! ga zo door en heb veeeeeeeel plezier.
Grts aan beide.
Rick -
18 Februari 2009 - 18:27
Jan:
Hey desert barons. Via de site van Wim Buijsen lees ik dat jullie gisteren 30 km boven Laayoune zitten. Rij voorzichtig op de lange "rechte" weg. Nog maar weinig kamelen gezien? Maarja misschien moeten jullie maar eens in de spiegel kijken (grapje). Ik hoop dat jullie snel weer een berichtje plaatsen. Morgen (donderdag) kunnen jullie zandtaartjes voor de jarige bakken. Wens Jesper alvast proficiat van ons allen.
Groetjes jan